Zvolte jazyk

DO BRNA ŠIROKÁ CESTA

Daisy Mrazkova

 

Putovní výstava připravená ve spolupráci s Etnografickým ústavem Moravského zemského muzea představí v suterénních výstavních prostorách galerie fenomén kramářských písní.

Lidská zvědavost a touha po senzačních zprávách a informacích zůstává po staletí stejná. Dnes se tyto zprávy šíří pomocí sociálních sítí, televize, novin apod. V minulosti k tomu sloužily světské kramářské či jarmareční písně. Kořeny zpívaného zpravodajství sahají až hluboko do minulosti k potulným pěvcům, kteří líčili hrdinské příběhy. V 18. století dostávají podobu jednoduchých sešitů obvykle vyzdobených dřevořezovou ilustrací. Sešity prodávali, texty písní zpívali a na velkých malovaných tabulích předváděli potulní zpěváci na jarmarcích a tržištích. Písně informovaly o aktuálních událostech, bitvách, přírodních katastrofách atd. Velké popularitě se těšily tzv. morytáty, které líčily děsivé příběhy vzniklé na základě skutečných událostí. Posluchače šokovaly detailním drastickým popisem, ale končily obvykle dosažením spravedlnosti a ponaučením.

Výstava představuje kramářské tisky z několika úhlů pohledu: historie, jejich funkce, hudební stránka, způsob předávání a přebírání širokými společenskými vrstvami, obsah představený na konkrétních případech nebo událostech i recepci do současnosti.


VERNISÁŽ S DOPROVODNÝM PROGRAMEM

Kdy: pátek 14. 10. 2022

Program:
16.30 ukázka hry na flašinet s možností vyzkoušení nástroje
17:00 zahájení výstavy PhDr. Hanou Dvořákovou
17:30 přednáška PhDr. Jany Polákové, PhD. (Na silnici ho Křtin v lesi. Odraz skutečné události v ústních, psaných a tištěných pramenech - čtyřnásobná vražda v těchto typech pramenů.)

 

 
 

KONTAKT

GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ
V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ
Havlíčkovo nám. 18
580 01 Havlíčkův Brod

e-mail: galerie@galeriehb.cz
            podatelna@galeriehb.cz
tel./fax.: 569 427 035

KONTAKTY NA ZAMĚSTNANCE

OTEVÍRACÍ DOBA

otevřeno denně 9–12 a 13–17 hodin kromě pondělí

kraj vysocina     rada galerii     

objevujpamatky    VW logo

33 HB web

DALŠÍ UŽITEČNÉ ODKAZY 
Prohlášení o přístupnosti webových stránek

ZASÍLÁNÍ NOVINEK