Zvolte jazyk

„HŘÍCHY A HŘÍČKY NAŠÍ DOBY“ výtvarný humor Pavla Matušky

weissova halina web

 

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě představuje svým příznivcům výstavu maleb, ale i kreseb a plastik jednoho z našich předních současných výtvarníků věnujících se humoru, satiře a inteligentnímu vtipu – Pavla Matušky (*1944), rodáka z východočeských Třebechovic pod Orebem. 

Pavel Matuška obohacuje naši výtvarnou humoristickou scénu již od počátku 80. let 20. století, kdy začal pracovat tzv. na volné noze a ihned se zařadil po bok skvělým kreslířům humoristům a karikaturistům, jako byli např. Adolf Born, Vladimír Jiránek či Vladimír Renčín nebo jsou Miroslav Barták, Jiří Slíva či Oldřich Jelínek. Publikoval v řadě novin a časopisů, léta přispíval do švýcarského humoristického časopisu Nebelspalter. Zúčastnil se celé řady mezinárodních humoristických soutěží, z nichž většinou odešel se ctí v podobě ceny či čestného uznání. Před dvaceti lety se začal čím dál více věnovat vedle kresby také malbě a řezbě. Za tuto dobu vznikla úctyhodná kolekce obrazů a soch, jež odkrývají humor, vtip a satiru v té nejvytříbenější podobě.

Charakteristickými rysy vtipu jsou humorná a úderná pointa, dvojsmysl, paradox a absurdita, tak popisuje tento pojem věda. Malby Pavla Matušky, které primárně naše výstava představuje, jsou realizovány přesně podle této vědecké poučky. Jsou to obrazy plné skrytých významů, slovních hříček a vtipných analogií na české i světové „dějinné“ události, které čekají na reakce diváka. Jeho malířské vyjádření vtipu vychází z ryze českého kontextu. Rád využívá nejrůznějších přesmyček a slovních hříček, na něž je čeština neobyčejně bohatá, jiné jeho obrazy předpokládají alespoň marginální znalost základních historických, literárních či zeměpisných reálií. Jak název napovídá, autor opravdu velmi rychle a trefně reaguje na aktuální dění současného světa, ať už se jedná o ekologickou či politickou krizi, společenskou reakci na hnutí #Me Too nebo naposledy o světovou pandemii. Jeho vtip je nakažlivý, nekonečný, nikdy však vulgární. Vždy svérázně staví humor do pozice sebereflexe, ať už vlastní či národní, řídě se přitom základní poučkou hlásající, že „humor je spásou světa“.

Autor většinu svých obrazů maluje akrylovými barvami na plátno nalepené na sololitovou desku. Svým výtvarným pojetím, výrazem a konceptem, typickým spíše pro olejomalby, nám připomíná bravurní plátna ze světových galerií. Výstavu doplňuje i několik plastik z lipového dřeva, které jen dokládají, nejen jak široký je autorův výtvarný záběr, ale i v jakém materiálu je možné humor realizovat. Výsledná podoba těchto plastik nenechá nikoho na pochybách, že Pavel Matuška je hrdým nositelem jedinečné třebechovické řezbářské a betlémářské tradice.

Výstava byla připravena ve spolupráci s autorem, jemuž patří poděkování i za spoluúčast na výběru prací.

Daniela Růžičková, kurátorka výstavy

 

Srdečně Vás zveme na slavnostní dernisáž výstavy v neděli 27. června od 15 hodin.

Bože, jak vysoko jsme klesli! II.Dobrý den!Hop, hop, hop! (Už jsme tady)Jak vám můžu pomoci?Jakoby na malou chvíli zavládla panikaJó, to jsme ještě žilKaždodenní potěšeníLast AmbulanceLe carambolMylná domněnka praotce zakladatelePán Bůh s vámi a zlé pryč!Bože, jak hluboko jsme klesli!Těší mě, tolik jsem toho o vás slyšelVyhnání z rájeDernisáž výstavy_1Dernisáž výstavy_2Dernisáž výstavy_3Dernisáž výstavy_4

 

 

 

KONTAKT

GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ
V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ
Havlíčkovo nám. 18
580 01 Havlíčkův Brod

e-mail: galerie@galeriehb.cz
            podatelna@galeriehb.cz
tel./fax.: 569 427 035

KONTAKTY NA ZAMĚSTNANCE

OTEVÍRACÍ DOBA

otevřeno denně 9–12 a 13–17 hodin kromě pondělí

kraj vysocina     rada galerii     

objevujpamatky    VW logo

33 HB web

DALŠÍ UŽITEČNÉ ODKAZY 
Prohlášení o přístupnosti webových stránek

ZASÍLÁNÍ NOVINEK